Popular sciences

ACADEMIA - magazyn Polskiej Akademii Nauk

Content

ACADEMIA - magazyn Polskiej Akademii Nauk | 2018 | Nr 1 (53) 2018 Konsumpcja |

Keywords: Społem
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

O tym, czym było Społem, co przetrwało, a co je unicestwiło, mówi dr Aleksandra Bilewicz z Uniwersytetu Warszawskiego.
Go to article

Authors and Affiliations

Aleksandra Bilewicz
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

O tym, czy Polacy umieją mądrze gospodarować pieniędzmi, mówi prof. Agata Gąsiorowska z Uniwersytetu SWPS.
Go to article

Authors and Affiliations

Agata Gąsiorowska
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Dodatki do żywności, szczególnie te, które oznaczone są symbolem „E”, przez wielu konsumentów odbierane są negatywnie jako chemiczne i szkodliwe. Tymczasem ich obecność w wybranych produktach spożywczych jest niezbędna, wiele ma pochodzenie naturalne i nie zagrażają zdrowiu.
Go to article

Authors and Affiliations

Justyna Cybulska
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Jak w rodzinach kształtują się relacje związane z karmieniem dzieci – mówi dr Zofia Boni z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Go to article

Authors and Affiliations

Zofia Boni
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Żądza poznania natury szybkich zjawisk napędza postęp technologiczny od lat. Także w dziedzinie ultraszybkiej fotografii.
Go to article

Authors and Affiliations

Łukasz Piątkowski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Oceany współczesnym wydają się stałym i niezmiennym elementem krajobrazu Ziemi. Tymczasem powstają one i znikają, czyli zostają skonsumowane.
Go to article

Authors and Affiliations

Jan Golonka
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Skąd zdobyć informacje o diecie, zdrowiu i pasożytach nękających zwierzęta, które dawno wyginęły? Jest takie źródło – niezwykle cenne, choć może mało estetyczne: koprolity, czyli po prostu skamieniałe ekskrementy.
Go to article

Authors and Affiliations

Krzysztof Owocki
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

O sytuacji seniorów w Polsce i ich opiekunów mówi dr Zofia Szweda- -Lewandowska ze Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Go to article

Authors and Affiliations

Zofia Szweda-Lewandowska
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

O tym, jak technologia konsumuje kulturę i na odwrót, mówi dr Naomi Mandel z Izraela, tegoroczna stypendystka Polskiego Instytutu Studiów Zaawansowanych PIASt.
Go to article

Authors and Affiliations

Naomi Mandel
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

O zaufaniu, zgraniu i twórczych konfliktach mówią Natalia i Piotr Trzonkowcy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w pierwszym z cyklu wywiadów z naukowcami, którzy są partnerami nie tylko w pracy, lecz także w życiu.
Go to article

Authors and Affiliations

Natalia Marek-Trzonkowska
Piotr Trzonkowski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Sposób konsumpcji w ogromnym stopniu wpływa na to, jak funkcjonują ludzkie społeczności. I – co ważniejsze – na kondycję Ziemi. Jakie wynikają z tego perspektywy na przyszłość?
Go to article

Authors and Affiliations

Jan Marcin Węsławski
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Badanie skamieniałości przeciętnemu zjadaczowi chleba kojarzy się z hobby, nawet jeśli niektórzy szczęśliwcy przekuli je w swój zawód. Ale czy na tym można zarobić? A jakie korzyści ma z nich podatnik?
Go to article

Authors and Affiliations

Robert Niedźwiedzki
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Jest jednym z najprężniejszych ośrodków, w którym bada się żywność i poprawia jej jakość. Trzydzieści lat kończy w tym roku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Go to article

Authors and Affiliations

Jakub Ostałowski
Mariusz K. Piskuła
Download PDF Download RIS Download Bibtex

Abstract

Mają w nauce wady i zalety. Z jednej strony są luki w wykształceniu. Z drugiej – inne umiejętności, które mogą pomóc.
Go to article

Authors and Affiliations

Włodzimierz Zawadzki

This page uses 'cookies'. Learn more